Abstract kasteel

Wageningen, 07-01-2018

Locatie: google maps

Op een van de dagen waarop de rivieren in Gelderland zo ver buiten hun oevers traden, dat de uiterwaarden vol liepen, bezocht ik Wageningen om daar naar het water te kijken.

Hoewel ik daar 15 jaar heb gewoond, maakte het water er voor mij dingen opnieuw zichtbaar, juist door andere dingen onzichtbaar te maken. Lage objecten verdwenen simpelweg onder water, maar de hoge kregen ineens een soort slotgracht. Zo ook dit object, dat gelegen is aan de rand van de uiterwaarden.

Natuurlijk was het niet voor het eerst dat ik dit object zag. Het was alleen nooit zo interessant als nu. Normaal staat het water in dit haventje veel lager, waardoor de stalen rand van de kade zichtbaar is en normaal staan er ook allemaal bootjes op. Doordat een boel ruis nu door het water is verdwenen, komt het object veel beter uit.

Het object is gemaakt van golfplaten en verzinkt staal en toont verschillende ritmes in het gebruik van deze materialen. De donkere delen van het golfplaat zijn transparant. Het licht zal daar mooi naar binnen vallen. Ik zie een deur, die niet op de begane grond zit maar helemaal bovenin. Dus het object is hol van binnen. Waar zou het mee gevuld zijn? Waar zou je het mee kunnen vullen? Een ballenbak?

Het object krijgt de allure van een kasteel met deze tijdelijke slotgracht. Het water inspireert daarmee tot een interventie die ook ergens anders ingezet zou kunnen worden. Welke andere objecten in ons landschap zouden veel beter tot hun recht komen als we ze in het water zouden zetten?

 

Bewaren

Bewaren

Bewaren