Ronde kamers

Spijk, 01-06-2013
Locatie: google maps

In het kader van mijn curatorschap voor Bakens aan het Water, een kunstproject van Provincie Gelderland, verkende ik het landschap tussen Spijk en Tolkamer, waar de provincie samen met Rijkswaterstaat en gemeente Rijnwaarden zocht naar een locatie voor de nieuwe overnachtingshaven voor binnenvaartschepen op de Rijn. Het terrein dat mijn aandacht trok terwijl ik over de dijk reed, is aan alle kanten omheind. Je mag er alleen met toestemming van de gebruiker op. Die gebruiker heeft enkele jaren geleden zijn stalen buizen hier opgestapeld. Van hier gaan die buizen de hele wereld over. Waar ze voor zijn, is niet relevant: het beeld van al die rondreizende buizen volstaat.

En soms komen ze ook weer terug. De locatie is dan ook een soort station. Je mag er niet zomaar rondlopen, maar bij wijze van uitzondering mocht ik mee op een shofel waarmee we het terrein rondreden. Hoewel we niet bepaald langzaam reden, bleven er maar nieuwe stapels buizen in beeld komen. Het leek wel een eindeloos buizenlandschap.

Wat ik daar nooit had verwacht is dat juist tussen die buizen een aantal zeldzame planten groeien die buiten het terrein, in nota bene een Natura-2000 gebied, helemaal niet voorkomen. Ook blijken er dieren in de buizen te wonen, die daarom allemaal ronde kamers zijn.

Alle buizen zijn keurig opgestapeld, behalve de hele korte. Die liggen als een berg op elkaar. Op een speciale plek liggen buizen die niet hol zijn maar massief. Ze zijn klein, maar niet te tillen. En helemaal achter op het terrein liggen de twee grootste buizen. De man die mij rondleidde, heeft in een van die buizen een plankje in gemaakt. Het is zijn eigen ronde kamer.

Het was verleidelijk om die buis als kunstwerk in de openbare ruimte te laten leggen, aan de rivier, zodat iedereen er van kon genieten. Maar toen de man op zijn bankje plaats nam, was en bleef het voorgoed zijn kamer.

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren