Verdwenen ruimte

Hoenderloo, 01-05-2014
Locatie: google maps (het object is daar verdwenen)

Aan de rand van een groot weiland in Hoenderloo stond dit object van geroest staal, wat hout en beton. Ook de bodem was van beton. Dit laatste ontdekte ik pas de tweede keer dat ik er was, omdat die betonbodem pas zichtbaar werd toen dit bouwwerk zelf verdween. Alsof het bouwwerk alvast had nagedacht over welk spoor het zou achterlaten in het landschap.

De stalen constructie is opgebouwd uit verschillende ritmes van lijnen. Er zat nog een restje hout aan, dat het vermoeden van een handeling of gebeurtenis oproept. De belangrijkste kwaliteit vond ik dat je het object kon betreden: het was hiermee een ruimte en een object tegelijk.

De locatie voor dit object was absoluut verkeerd gekozen, vanwege de dichte bebossing rondom dit weiland. Daar gaat het object zodanig in op, dat het vanaf de weg te onzichtbaar was. Mogelijk is dat de reden geweest dat het object plotseling verwijderd werd.

Maar in plaats van verwijdering had men ook kunnen kiezen voor verplaatsing naar bijvoorbeeld het vlakbij gelegen beeldenpark van het Kröller-Müller museum, of het daar binnen zetten. Meestal plaats ik kunstwerken liever buiten het museum, op ‘echte’ plekken. Dit object zou ik echter juist graag in het museum zien. Het zou een ruimte in een ruimte kunnen worden.

Ik hoop dan ook dat het ooit een keer terug gevonden wordt en anders zou ik deze verdwenen ruimtelijke tekening graag opnieuw maken, van papier bijvoorbeeld.

 

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren