Gekooide beesten

Düsseldorf, 08-05-2018

Locatie: google-maps

De hipste plek van Düsseldorf is Medienhafen: moderne en spannende architectuur heeft hier de haven verdrongen naar de achtergrond van de stad. Met name de Frank Gehry gebouwen zijn indrukwekkend. Maar de achtergrond van dit stadsgezicht blijkt minstens zo spannend.

Via een loopbrug vlak achter de Rheinturm kwam ik op een pad dat een scheidslijn is tussen twee werelden. Aan de linkerzijde liggen de werven van staalbedrijven, opslagloodsen en andere havenbedrijven. Rechts van het pad liggen groene uiterwaarden en strandjes langs de rivier. Terwijl ik hier loop, ben ik Frank Gehry al snel vergeten. De verbinding van de Medienhafen met het oorspronkelijke havengebied is helemaal niet voelbaar. De Medienhafen is met de rug naar haar eigen achtergrond toegekeerd: de moderne, glimmende gebouwen lijken een functie te vervullen in het camoufleren van de haven. Maar juist vanwege het contrast tussen moderne architectuur en openbare plekken, de oude havenarchitectuur en gesloten terreinen en de natuur rondom maken het gebied zo interessant.

Ik volgde het pad totdat er een openbare weg linksaf kwam: de Hamburgerstraße. Het gebied hier is ingericht als een dierentuin, maar dan voor grote beesten van staal. De actieve beesten verplaatsen kolen en containers door de lucht alsof het hun prooien zijn. Ze zijn zo hoog dat je er alleen maar tegenop kunt kijken. Hun beweging is traag en zwaar. Ze proberen niet te ontsnappen, wat jammer is. Want wat als ze zouden worden vrijgelaten en ze door de stad zouden kunnen bewegen?

De slapende beesten, nachtdieren misschien, liggen op grasveldjes. De hekken er om heen maken het onmogelijk om op ze af te lopen. De afstand tussen de kijker en het beest blijft door die hekken in stand, wat de verleidelijkheid van die beesten alleen maar groter maakt.

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren