Memento mori

Arnhem, 06-06-2018

Locatie: google-maps

Over de A50, iets ten noorden van Arnhem, ligt een object van beton dat twee bossen met elkaar verbindt. Het object maakt deel uit van een lange, rechte betonnen lijn die door beide bossen is getekend. Aan een van de zijden ligt een begraafplaats waar as verstrooid wordt en waar urnen worden begraven.

Onderdoor ligt weliswaar de snelweg, maar door de vele bomen en dankzij de hoge betonnen randen zie je die snelweg bijna niet als je op het object staat. De bomen lijken deze betonnen lijn op te tillen, alsof het ding gewichtloos is.

Op het eerste gezicht is het beton overal even grijs, maar na langer kijken worden de groene, gele en witte kleuren van de mossen zichtbaar. De blauwe railing is overbodig. Als het object volledig uit beton was gemaakt, dan was het een echte sculptuur geweest, dwars over de snelweg heen.

Hoewel ik nog nooit een rouwstoet over het object heb heen zien lopen naar het verstrooiveld, lijkt mij dit wel een mooie manier om de (as van) de overledene naar deze rustplaats te brengen. De traagheid en aandacht van de stoet wordt hier letterlijk boven de snelheid en achteloosheid van de snelweg uit getild.

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren